2019-02-05

Finsk Liiga-rutin förstärker Vimmerby Hockey

Saku Salminen blir säsongens Supporterspelare

Finske centern Saku Salminen (-94) närmast från Kaufbeuren i tyska andraligan (DEL2), blir Vimmerby Hockeys supporterspelare 18/19.
– Vi ska inte till en början förvänta oss att Saku Salminen är en poängmaskin, men däremot har han många andra verktyg som vi tror kommer att bli väldigt viktiga för vårt lag. Han är en typisk tvåvägscenter, som är stark i special teams och har erfarenhet från spel på mycket hög nivå, säger Vimmerby Hockeys klubb&sportchef Daniel Stolt.
Salminen har trots sina blott 24 år hunnit med mycket hittills i sin hockeykarriär. Han har gjort fyra säsonger i finska SM-Liiga för Saipa, HPK och Jokerit. Under sin andra säsong i Jokerit spelade han även med laget i ryska KHL. I Saipa gjorde Saku Salminen även åtta matcher i Champions Hockey Leuage.
Saku Salminen har även gjort två Junior-VM för Finland, både J18 och J20. Han är också draftad som nummer 184 i den sjunde draftrundan av Tampa Bay Lightning i 2013 års NHL-draft, och varit på fyra camper med Lightning sedan 2013.
– Det ska bli väldigt spännande att komma till Vimmerby. Jag har alltid gillat svensk ishockey och har varit i Sverige och spelat flera internationella matcher. Och när jag fick veta att fansen har samlat in pengar för att jag ska kunna komma över, så blir man väldigt glad och det ska bli väldigt roligt att träffa fansen, säger Saku Salminen. 
Hur vill du beskriva dig som spelare?
– En hårt jobbande spelare, som lever mycket på min storlek, där jag skapar mycket ytor för mina medspelare. Jag är även en god tekare och ser en stor fördel i att alltid vinna pucken, istället för att tvingas jaga den i 30 sekunder. Som spelare är jag mer en playmaker, och behärskar alla delar i special teams, säger Saku Salminen, som mäter 191 cm. 
Saku Salminen anländer till Vimmerby imorgon onsdag, och om allt går som det ska är han spelklar till bortamatchen mot Visby/Roma på fredag.