2012-07-13

Klasscentern vänder hemåt - "Jacke" klar för VH

Nu i eftermiddags gjorde Vimmerby Hockey klart med sitt tredje centerförvärv för säsongen. Jakob Karlsson kritade först på för allsvenska Borås, men i och med deras degradering väljer han nu spel i moderklubben. I fjol var Jakob en av Olofströms bärande spelare då laget tog sig till den allsvenska kvalserien.

Med 121 poäng på 120 matcher i division ett (inklusive 20 kvalmatcher till Allsvenskan) är det en meriterad Vimmerbyson som återvänder hem – ett riktigt klassförvärv. De två och en halv senaste säsongerna har Jakob tillbringat i division ett-laget Olofström, med vilka han har varit med och kvalat till Allsvenskan två gånger. I våras missade laget avancemang till Allsvenskan i den allra sista omgången av kvalserien, då man förlorade mot avsågade jumbon Kallinge/Ronneby. Innan sejouren i Olofström gjorde Jakob en halv säsong i då allsvenska Växjö, vilket resulterade i fem poäng på 19 matcher.

– I och med att det har varit lite osäkert kring Borås, har vi hållit en centerplats ledig. Att försöka knyta Jakob till oss, om möjligheten skulle dyka upp, har hela tiden varit av högsta prioritet. Han är Vimmerbykille och en otroligt duktig spelare både på och vid sidan av isen. Han är en naturlig ledare och kommer vara en av de ledarfigurer, som vi bygger laget kring. Det är han medveten om och så vill han även ha det själv, säger Fredric Jaensson, sportchef för Vimmerby Hockey.
I tre säsonger har Jakob Karlsson snittat omkring en pinne per match i division ett (46 poäng i fjol och 49 säsongen innan), men trots det är det kanske inte som utpräglad poänggörare han har gjort sig mest känd.
– Jakob är en skridskoskicklig och mycket teknisk tvåvägscenter, som gillar att ha mycket puck. Jag är otroligt glad över att det äntligen har löst sig och att vi får se honom i Vimmerbys tröja i vinter, menar Jaensson.

– Det var på center- och på backsidan som vi inte riktigt räckte till när det hettade till i fjol. Nu har vi förstärkt med tre backar (Henrik Tång, Vita Hästen, Oscar Karlsson, Kallinge/Ronneby och Christopher Lundqvist, Nacka) och tre centrar (Rasmus Schelin, Vita Hästen/Skövde, Adam Rundqvist, Sundsvall och Jakob Karlsson, Olofström) av hög klass, och jag tycker att laget ser riktigt starkt ut.
– Vi ska ha in ytterligare en ytterforward innan vi stänger truppen. När det blir klart vet jag inte, men nu sitter vi trygga och kommer vänta in helt rätt spelartyp. Den sista spelaren in i en trupp av den här klassen ska vara riktigt bra, vi söker inte någon kompletteringsspelare, säger Fredric Jaensson.

Jakob Karlsson själv ser fram emot att få representera moderklubben igen.
– Min inriktning har hela tiden varit att spela med Vimmerby igen. Jag har varit nära en övergång i ett par säsonger. När det nu ”sket sig” med Borås, tog vi ett nytt snack med varandra och hittade en bra lösning.
– Det känns väldigt spännande och jag tycker att laget ser riktigt bra ut. Självklart ska vi sikta högt men det är svårt att i dagsläget prata om konkreta mål. I och med att vi har ett ungt lag är jag förberedd på att få ta mycket ansvar, men det passar mig perfekt, säger Jakob Karlsson

I och med värvningen av Jakob Karlsson innehåller VH:s trupp nu tolv spelare med Vimmerby Hockey som moderklubb. 16 spelare är födda på 1990-talet och åtta stycken på 1980-talet. Medelåldern ligger på drygt 22 år.

Fakta, Jakob Karlsson:
Ålder: 23 år
Längd: 182 cm
Vikt: 87 kg
Position: Center
Fattning: Left
Tidigare klubbar: HV71, Växjö, Visby/Roma, Olofström.
19 allsvenska matcher, 5 p (1+4)
20 kvalmatcher till Allsvenskan, 12 p (4+8)
100, div 1-matcher, 109 p (25+84)

Foto: www.eliteprospects.com